Verlichting met passie
Eind jaren negentig namen zoon Joop en schoondochter Lisette de zaak over en maakten het bedrijf onder de naam Joop Billekens Licht en Advies tot een begrip voor designverlichting in de regio én ver daarbuiten.

Stap binnen voor een warm welkom

Aan de Berg 25 in Nuenen vind je hun prachtige winkel vol met de mooiste designlampen. Stap je er binnen, dan word je warm welkom geheten. En in tegenstelling tot wat je misschien verwacht, is de eerste vraag die je er krijgt niet welke lamp je zoekt, maar waar die voor is bedoeld. In deze wondere wereld van designverlichting ligt namelijk de nadruk op lichtadvies. Joop zegt daar zelf over: „Licht is mijn leven, mijn passie, mijn werk. Ik ben ermee opgegroeid en groei er mee verder.” Vader Billekens startte de zaak in 1963 in bescheiden vorm, in de garage bij het toenmalige familiehuis. Die zette hij in 1972 in uitgebreidere vorm voort aan de Berg. Later kocht hij de huidige locatie erbij: in de ene verkocht hij het witgoed en in de andere de verlichting. Bij Joop en zijn vrouw Lisette heeft de focus echter altijd gelegen op designverlichting: „Koelkasten en wasmachines zijn servicegerichte en prijsconcurrerende producten. Bij verlichting gaat het niet om prijs, maar om kwaliteit en design. Dáármee kun je klanten heel blij maken en dáár ligt ons hart.”

Geen standaard verlichtingswinkel

Joop en Lisette zijn gespecialiseerd in het geven van lichtadvies aan particulieren en bedrijven. Hun voornaamste werkgebied is een straal van ongeveer vijftig kilometer rondom Nuenen, maar ze hebben ook projecten tot zelfs in Amsterdam en Middelburg aan toe. Hoe komen die in hemelsnaam uit bij Billekens? Joop lacht: „Via klanten of interieuradviseurs die ons werk kennen. Zo werkt mond tot-mondreclame. Onze specialiteit is dat wij vooraf de locatie willen zien waar het om gaat.

 

Ik ga altijd kijken bij de klant. En het maakt me niet uit waar: een oude boerderij, een kleine woning of een kantoorpand. We zitten nu in een tijd waarin zelf een bezoek brengen niet altijd gemakkelijk gaat of soms is de afstand te groot. Dan laat ik klanten een fotosessie maken van de ruimte(s). Ik moet er een gevoel bij krijgen om het juiste advies te kunnen geven. Wellness vraagt ten slotte om heel andere verlichting dan een woonkamer.

 

Lees hier het hele artikel van de Frits